Krajalnica do wędlin i sera

4053
Krajalnica Profi Line 195 HENDI
Ważną pozycją na liście niezbędnego wyposażenia w sprzęt gastronomiczny jest krajalnica gastronomiczna, szczególnie dla hoteli, restauracji, barów i firm cateringowych serwujących plasterkowane wędliny, mięso oraz nabiał. Również placówki handlowe i stoiska oferujące świeżą żywność na wagę, wzbogacają swoją ofertę, używając krajalnic. Plasterkowane wędliny czy ser to produkt gotowy do spożycia, odpowiednio ułożone mogą być również ozdobą stołu lub ekspozycji, co niewątpliwie przyciągająca wzrok konsumenta i podnosi atrakcyjność oferty.

Produkowane obecnie krajalnice różnią się poziomem automatyzacji, jakością wykonania, oraz stosowanymi rozwiązaniami, jednak ich ogólna budowa jest podobna. Kluczowe elementy to: nóż kołowy, stół podawczy, płyta dociskowa z kolcami, płyta oporowa. Stół podający produkt może być ułożony poziomo lub pochylony pod kątem. Urządzenia napędzane są silnikiem elektrycznym, wielu producentów np. Bizerba zwraca uwagę na cichą i wydajną pracę napędów.

bizerbaGSPKrajalnica do wędlin i serów Bizerba GSP V

Nóż krajalnicy powinien być ostrzony przez personel gdy tylko urządzenie wykazuje najmniejsze trudności w krojeniu produktów. Ostrzenie i wygładzanie noża odbywa się z użyciem ostrzałek wbudowanych lub przeznaczonych do szybkiego zamontowania.

Dobierając krajalnicę do swoich potrzeb warto zwrócić uwagę na regulację zakresu grubości plasterków. Krojenie twardych wędlin wymaga zazwyczaj precyzyjnego ustawienia na minimalną grubość natomiast porcjowanie gotowanego lub pieczonego mięsa to wartości rzędu 10-25mm. Przykładem może być krajalnica półautomatyczna do wędlin Ma-Ga S2-712 CE gdzie grubość krojonego plastra może wynosić 0-28mm. Niektóre firmy w swojej ofercie posiadają modele z dodatkowym ustawianiem zakresu grubości plastra 0-3mm. maga

Krajalnica automatyczna do wędlin i sera Ma-Ga A912 CE

Krajalnice Maga są w naszym kraju dobrze znane, firma jest liderem sprzedaży tego typu urządzeń, posiada w swojej ofercie modele do krojenia wędlin i sera różnej wielkości, od niewielkich prostych po duże w pełni automatyczne. Krajalnica Ma-Ga A912 jest wyposażona w moduł do odkładania i liczenia pokrojonych plastrów w stosy. Tego typu rozwiązania pozwalają personelowi na jednoczesną obsługę klientów, lub wykonywanie innych prac w momencie gdy krajalnica wykonuje określone wcześniej porcjowanie. W tym wypadku maksymalna, zadana ilość plastrów może wynosić 999.

Innym udogodnieniem przynoszącym znaczące oszczędności czasu jest wbudowana w urządzenie waga plastrów., np. model Bizerba VS 12 W. Krajalnice Bizerba posiadają szereg innych, nowoczesnych rozwiązań, jednym z ciekawszych jest dekoracyjny sposób układania plasterków. Układanie odbywa się bez dotykania produktu przez personel i może przybierać różne ciekawe formy, np. układanie w rzędach, układanie w równe stosy, lub w przypadku okrągłych talerzy układanie rozet. Taki sposób podania produktu przyciąga wzrok i zwiększa zainteresowanie klientów.

bizerba

Krajalnica Bizerba VS-12

Materiały z jakich wykonane są krajalnice to stal nierdzewna oraz inne stopy metali odpornych na korozję. Firma Bizerba stosuje dla wielu elementów krajalnic materiały oparte na sztucznych żywicach, ceramice, teflonie w celu dodatkowej ochrony przed ścieraniem, korozją i czynnikami chemicznymi. Warto zwrócić uwagę na łatwy demontaż elementów do czyszczenia i jak najmniejszą ilość zagłębień, w których mogą gromadzić resztki krojonych produktów oraz drobnoustroje. Składowe części profesjonalnych modeli można myć w zmywarkach gastronomicznych (szczegóły w instrukcji obsługi urządzenia).

Krajalnice muszą posiadać stosowne atesty i certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Istotną kwestia jest bezpieczeństwo użytkowania urządzeń, dlatego krajalnice posiadają szereg elementów zapobiegających wypadkom, np. osłona noża lub wyłącznik bezpieczeństwa. Dobrze dobrana i konserwowana krajalnica może służyć przez lata, ułatwiając pracę i przyczyniając się do generowania zysków w firmie.

BRAK KOMENTARZY