Meble ze stali nierdzewnej

2845

Przygotowywanie posiłków na zapleczu kuchennym musi odbywać się w warunkach higienicznych, zgodnych z normami bezpieczeństwa i nie powinno być uciążliwe dla personelu. Ergonomia stanowiska pracy to nie tylko spełnianie wymogów, ale też wyższa wydajność i w konsekwencji wyższy zysk, dlatego warto poświęcić tematowi doboru mebli więcej uwagi.

Wyposażając zaplecze należy ustalić czy decydujemy się na meble ze stali nierdzewnej w wersji skręcanej (tańsze i stosunkowo łatwo dostępne), czy meble spawane (wykonywane na zamówienie) posiadające zdecydowanie większą stabilność. Kluczową sprawą jest projekt zaplecza i odpowiednie rozmieszczenie sprzętów, jednak nie bez znaczenia pozostaje kwestia samej jakości mebli ze stali, wysokości oraz szerokości blatów, sposobu mocowania półek i regałów.

Każda restauracja posiada na swoim zapleczu przynajmniej jeden stół przyścienny z połką, jest to miejsce, z którego kucharz korzysta zazwyczaj najczęściej. Mimo że w kuchniach spotyka się stoły bez półki, jednak zamawiając tego typu mebel zaleca się uwzględnić zamocowanie przynajmniej jednej półki jako dodatkowe usztywnienie konstrukcji i praktyczne miejsce na sprzęt gastronomiczny. Istnieją też wersje stołu z szafką lub szufladami w kombinacjach po lewej lub prawej stronie, a także stoły ze zlewem.

stolzpolka

stół przyścienny spawany z półką

W zależności od potrzeb, długość blatu może wynosić do 280 cm, a szerokości standardowo wynoszą 60 lub 70 cm, wnętrze najczęściej wypełniane jest odporna na wilgoć płytą laminowaną.

Stół, podobnie jak regał ze stali nierdzewnej ma możliwość niewielkiej regulacji wysokości poszczególnych nóg, może to być istotne gdy w pomieszczeniu występują drobne nierówności podłogi.

regalregał spawany ze stali nierdzewnej

Właściwe wypoziomowanie mebli jest kwestią na którą należy zwracać szczególną uwagę wyposażając kuchnię. Inne meble używane w gastronomii to np.: regał do transportu GN, wyposażony w kółka, albo szafa w wersji magazynowej, przelotowej lub wiszącej. Wielu producentów mebli ze stali nierdzewnej ma w swojej ofercie okapy, separatory tłuszczu i podstawy pod piece konwekcyjno-parowe lub zmywarki.

Stal nierdzewna jest najlepszym materiałem do produkcji tego typu wyposażenia, głównie dzięki odporności na działanie niskiej i wysokiej temperatury oraz odporności na korozję, którą osiąga się poprzez wprowadzenie do stopów metali odpowiednich dodatków, głównie chromu. Chrom jest tez odpowiedzialny za proces tzw. pasywacji stali nierdzewnej czyli samoczynnej odbudowy warstwy ochronnej blachy, która dokonuje się samoistnie poprzez kontakt z tlenem.

Meble nierdzewne to sprzęt, którego dobór i zakup mają przyczyniać się do poprawy warunków oraz wydajności pracy, dlatego warto skorzystać z produktów renomowanych firm.

BRAK KOMENTARZY