Zmywarki gastronomiczne

1728

Poziom satysfakcji konsumenta zależy nie tylko od smaku potraw, warunków lokalowych i jakości obsługi personelu ale również od utrzymywanych warunków sanitarnych i higienicznych. Na właścicieli i pracowników punktów gastronomicznych nałożony jest obowiązek zapewniania należytego stanu sanitarnego oraz wprowadzanie i przestrzeganie procedur higieny i ochrony zdrowia. Głównymi zagrożeniami są choroby zakaźne, możliwość zatrucia oraz choroby przenoszone przez insekty i gryzonie. Do zapewnienia stałego, wysokiego poziomu bezpieczeństwa konsumentów, niezbędne jest utrzymanie w czystości naczyń, w których przygotowywane i serwowane są posiłki, pojemników oraz sztućców.

Odpowiedzią na te potrzeby są zmywarki gastronomiczne, które znacznie różnią się od zmywarek domowych wydajnością, temperaturą (posiadają m.in wymagane przepisami funkcje wyparzania) i szybkością pracy oraz stosowanymi środkami czyszczącymi. Urządzenia te stają się niezbędne w każdym hotelu, restauracji, barze, kawiarni czy pizzerii. Dzięki odpowiedniej konstrukcji oraz płynom o wysokim stężeniu i aktywności, pożądany efekt czystych i bezpiecznych naczyń można osiągnąć w krótkim czasie.

Ze względu na przeznaczenie, zmywarki dzielimy na: uniwersalne, do naczyń oraz do szkła i kieliszków. Dla poszczególnych rodzajów załadunku stosuje się odpowiednie kosze. W zależności od konstrukcji, zmywarki dzielimy na podblatowe, kapturowe oraz tunelowe.

kapturowakapturowa zmywarka gastronomiczna z zabudową Barscher

W stosunku do mycia ręcznego zmywarki posiadają ważne zalety:

  • wyższa temperatura robocza bez ryzyka poparzenia – możliwość zabicia drobnoustrojów, łatwiejsze usuwanie zanieczyszczeń
  • większa wydajność
  • większa skuteczność czyszczenia
  • mniejsze zużycie środków myjących poprzez ich precyzyjne dozowanie
  • znacząca oszczędność wody i energii

Oprócz oczywistego usuwania widocznych zanieczyszczeń pod wpływem działania detergentów i wysokiej (ok. 90°C) temperatury podczas suszenia, zadaniem zmywarki jest eliminacja bakterii chorobotwórczych.

Cykl mycia w zmywarkach składa się z następujących etapów:

  • wstępne mycie dla usunięcia większych zabrudzeń (woda zimna)
  • mycie wodą z detergentami (woda gorąca)
  • płukanie dla usunięcia resztek detergentów
  • płukanie wodą z nabłyszczaczem (woda gorąca)
  • suszenie

Zadaniem detergentów stosowanych w zmywarkach jest:

  • obniżenie twardości wody
  • zabezpieczenie przed pienieniem
  • rozpuszczenie tłuszczu
  • usunięcie zabrudzeń
  • usunięcie osadów
  • zabezpieczenie zmywarki przed kamieniem i korozją

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki?

  • Zasilanie

Zmywarki dostępne są w wersji zasilania 230V lub 400V. W zależności od dostępności zasilania w kuchni należy odpowiednio dobrać urządzenie. Jeżeli instalacja pozwala na podłączenie zmywarki  400V – warto taką wybrać, zmniejszając obciążenie instalacji 230V, dodatkowo modele dostosowane do wyższego napięcia mają często wyższą moc – szybciej nagrzewają wodę.

  • Wielkość urządzenia

Do małych i średnich kuchni stosowane są zmywarki gastronomiczne ładowane od przodu, mają niską cenę, zajmują mało miejsca.

Do średnich i dużych kuchni dedykowane są urządzenia kapturowe i tunelowe – charakteryzują się wysoką wydajnością.

  • Dodatkowy osprzęt dozowania

Funkcje automatycznego dozowania środków myjących i nabłyszczających pozwalają na precyzyjne i ekonomiczne dawkowanie detergentów, zapewniają dokładne mycie oraz niskie koszty eksploatacji.

  • Pompa zrzutowa

Podstawowe modele zmywarek opróżniane są grawitacyjnie, w przypadku, gdy odpływ znajduje się powyżej poziomu podłogi konieczne jest zastosowanie podstawy do zmywarki lub wybór wersji z wbudowaną pompą zrzutową.

  • Twardość wody

Twardość wody – określa stężenie jonów wapnia i magnezu, ich wysoki poziom działa niekorzystnie na trwałość urządzeń, powoduje osadzanie się kamienia i przyspieszone zużycie. Producenci zastrzegają wykluczenie z roszczeń gwarancyjnych napraw uszkodzeń  zmywarek, wynikających ze stwierdzonej zbyt wysokiej twardości wody.

Twardość wody wpływa również na napięcie powierzchniowe, twarda woda utrudnia czyszczenie zabrudzonych powierzchni – do osiągnięcia odpowiedniej czystości konieczne jest użycie większej ilości środków myjących.

zmiękczaczezmiękczacze – filtry wody stosowane w zmywarkach

Dla uniknięcia opisanych problemów stosuje się zmiękczacze wody – urządzenia umożliwiające obniżenie jej twardości poprzez przepuszczanie przez złoże filtracyjne, okresowo regenerowane solą tabletkowaną.

  • Podstawa do zmywarki

W przypadku zmywarki ładowanej od przodu, podstawa zmywarki wykonana ze stali nierdzewnej zwiększa ergonomię użytkowania, załadunek i obsługa urządzenia nie wymaga niepotrzebnego schylania się, dźwiganie w schylonej pozycji może powodować kontuzje. Zastosowanie podstawy jest niezbędne w przypadku, gdy zmywarka nie posiada wbudowanej pompy zrzutowej a odpływ znajduje się powyżej poziomu podłogi.

  • Dobór dodatkowych koszy

Kosze do zmywarek pozwalają na bezpieczne i stabilne rozmieszczenie w zmywarkach szkła, talerzy, sztućców, garnków i pojemników.kosze

kosze do sztućców i talerzy stosowane w zmywarkach

Posiadanie dodatkowych, odpowiednio dopasowanych koszy i nadstawek, ułatwia i przyspiesza pracę na kuchni, minimalizuje ryzyko rozbicia szkła, skraca czas załadunku i pozwala optymalnie wykorzystać wydajność urządzenia.

BRAK KOMENTARZY