Pojemniki Gastronomiczne

3689

Skrót GN – Gastro Norm, to określenie wielkości pojemnika powszechnie używanego w gastronomii na całym świecie. Podstawowy pojemnik gastronomiczny – gn 1/1 to rozmiar 530×325 mm. Pojemniki najczęściej wykonane są ze stali szlachetnej, występują również jako emaliowane lub z tworzyw sztucznych. Pojemniki metalowe posiadają dużą odporność na działanie wody i wysokiej lub niskiej temperatury. Używa się ich do przechowywania produktów i obróbki cieplnej (jeśli pojemnik jest do tego przystosowany). Pojemniki GN są dostępne w głębokościach od 10 do 200 mm, w wersjach perforowanych lub z uchwytami.

Pojemniki GN

Oznaczenie 18/10, określa skład procentowy stali, 18% chromu i 10% niklu, co sprawia że takie pojemniki są szczególnie odporne na działanie wysokich temperatur w czasie pieczenia i gotowania, ewentualne korodowanie i uszkodzenia mechaniczne.

Do przechowywania żywności używa się często pojemniki GN z polipropylenu lub z poliwęglanu, do ekspozycji coraz częściej znajduje zastosowanie estetyczna i odporna na długotrwałe działanie światła i wody – melamina.

Pracujący zgodnie z systemem HACCP mają dodatkową możliwość oznaczania pojemników GN specjalnymi klipsami. Kodowanie kolorami usprawnia pracę w miejscu magazynowania produktów spożywczych przez łatwiejszą identyfikację zawartości. Klipsy do pojemników GN sprzedawane są w 4 kolorach.

Do wszystkich typów GN-ów można dopasować odpowiednie pokrywki w wersjach prostych, z otworem na łyżkę lub ze specjalną, odporną na działanie temperatury uszczelką, która dodatkowo izoluje umieszczone wewnątrz produkty. Jest to przydatne zwłaszcza w czasie dłuższego przechowywania lub transportu potraw gorących lub zimnych.

Pojemniki GNRozmiary pojemników GN:

GN 2/1: 650 x 530 mm

GN 1/1: 530 x 325 mm

GN 2/3: 354 x 325 mm

GN 1/2: 325 x 265 mm

GN 1/3: 325 x 176 mm

GN 1/4: 265 x 163 mm

GN 1/6: 176 x 162 mm

GN 1/9: 108 x 176 mm

Rozmiar GN  w praktyczny sposób określa skalę większości rozwiązań stosowanych we współczesnych urządzeniach gastronomicznych. Wg tego systemu swoje urządzenia dostarczają producenci tac kelnerskich, regałów jezdnych, lad chłodniczych, witryn chłodniczych, pieców konwekcyjno parowych, zamrażarek, chłodziarek, piekarników, podgrzewaczy a nawet papieru do pieczenia.

BRAK KOMENTARZY