Podgrzewacze gastronomiczne

2423

Serwowanie ciepłych posiłków na stołach bufetowych odbywa się za pomocą metalowych podgrzewaczy do potraw, których podstawową funkcją jest podtrzymywanie ciepła, tak by potrawa była dostępna dla Klienta w podwyższonej temperaturze. Podgrzewacz znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach i imprezach cateringowych.

Podgrzewacz stanowi też dekorację stołu, dlatego powinien być wykonany z doskonałej jakościowo stali nierdzewnej, musi być stabilny, starannie wykończony i posiadać dopasowane miejsce tak by umieścić w nim pojemnik GN. Zazwyczaj jest to GN 1/sa oferowane sa też mniejsze rozmiary. Podgrzewacz do potraw może mieć kształt prostokątny, kwadratowy lub owalny i najczęściej wyposażony jest w pokrywę z zawiasami lub pokrywę oddzielną. Pokrywy w wielu modelach posiadają szklane „okienko” umożliwiające oglądanie zawartości podgrzewacza bez konieczności otwierania wnętrza. Lepiej wyposażone podgrzewacze zaprojektowano tak, by krople powstające ze skraplającej się pary na wewnętrznej stronie pokrywy nie kapały w czasie podnoszenia pokrywy na stół, jest to szczególnie istotne w przypadku serwowania dań bardzo gorących oraz przy powierzchniach wrażliwych na wilgoć np. drewno. Część producentów wyposażyła swoje modele w system powolnego opadania pokrywy, co zdecydowanie poprawia komfort użytkowania.

Najważniejszy podział dotyczy sposobu zasilania, podgrzewacze do potraw dzielimy na zasilane elektrycznie lub paliwem aplikowanym do pojemnika, w którym ulega ono powolnemu spaleniu oddając ciepło. Wszystkie paliwa do podgrzewaczy niezależnie od tego czy mają formę pasty, żelu lub płynną, powinny być bezwonne w czasie spalania i posiadać stosowne atesty. Podgrzewacze elektryczne posiadają regulowane grzałki umieszczane pod spodem urządzenia emitujące pożądaną ilość ciepła.

BRAK KOMENTARZY