Piece do wypiekania pizzy

2408
Smaczna pizza to szacunek dla włoskiej tradycji kulinarnej czyli dobór właściwych produktów, ich kompozycja i sposób pieczenia.
Przy planowaniu pizzerii należy pamiętać, że wszystkie te elementy mają bardzo duże znaczenie i bezpośrednio od nich zależy późniejszy sukces czyli dochodowość lokalu.

Mimo że dawne i współczesne piece do pizzy nie należą do urządzeń specjalnie skomplikowanych, należy rozpatrzyć podstawowe kwestie związane z funkcjonowaniem pizzerii.

Jaka ilość? – trudno prognozować ruch w otwieranym lokalu, ale im dokładniej oszacujemy ilość wydawanych pizz dziennie, tym lepiej dobierzemy urządzenie.

Ile rozmiarów? – będziemy podawać 3 wielkości pizzy? A może prościej, tylko 2? Są też restauracje serwujące jeden rozmiar.

GAZ czy PRĄD? wybór zasilania pieca ma duże znaczenie dla kosztów funkcjonowania lokalu, paliwo gazowe oznacza niższe koszty eksploatacji ale droższe serwisowanie.

Wybierając piec dwu- lub trzykomorowy możemy lepiej dostosować moc i wydajność urządzenia do zmiennego zapotrzebowania, oszczędzając energię.

Piec Do Pizzy
Piec do pizzy z komorą wyposażoną w płyty szamotowe.

Warto zwrócić uwagę na urządzenia modułowe, które pozwolą nam w przyszłości dostawić kolejne części pieca, gdy zajdzie taka potrzeba, czyli rozbudować piec do rozmiarów zgodnych z wymaganiami stawianymi przez wzrastającą liczbę zamówień. Niektóre piece do pizzy pozwalają na dostawianie kolejnych pięter (docelowo nawet 4)

Istotną kwestią dla zachowania odpowiedniej trwałości i wytrzymałości jest jakość wykonania, rodzaj stali, płyt szamotowych (lub płyt granitowych)

piec do pizzyTemperatura pieca do pizzy musi mieć precyzyjną regulację dla każdej z komór, najlepiej oddzielnie dla grzałek górnych i dolnych. W urządzeniach dobrej klasy, temperatura musi być osiągalna w zakresie 50 do 450 ºC, lub nawet 500 º C. Tylko temperatury powyżej 400 º C dadzą gwarancję dobrze upieczonej pizzy i pomagają w procesach samooczyszczania się pieca.

Drzwi pieca powinny być wyposażone w żaroodporną szybę i podświetlenie komory. Piece zawsze usadawiamy na solidnej spawanej podstawie a przy intensywnej pracy konieczne jest zamontowanie okapów.

Pizza with Ham and Mushrooms

BRAK KOMENTARZY