Międzynarodowa Wystawa Branży Hotelarskiej i Gastronomicznej 23-27 październik 2015 MEDIOLAN

774

Targi Host w Mediolanie są znakomitą okazją do spotkań czołowych światowych producentów, dystrybutorów i ostatecznych nabywców branży HoReCa z całego świata.

38 edycja targów branzy gastronomicznej, handlu detalicznego, i usług hotelarskich zgromadziła prawie 2000 wystawców, którzy na swoich stoiskach prezentowali sprzęt do wyposażenia restauracji, barów i stołówek. Wśród nich znaleźli się także producenci urządzeń dla sektora hotelarskiego. Wystawa w tym roku przyciągnęła rekordową ilość zwiedzających – prawie 150000, w tym około 40% gości zagranicznych. Udział wzięły wszystkie liczące się w branży firmy, wśród nich kilka podmiotów z Polski. Na stoiskach prezentowane były sektory: Catering, Pizza, Bar, Lody, Ciastka, Ekspresy do kawy, Chleb, Napoje, Opakowania i inne.

W halach wystawowych można było zapoznać się z szeroką ofertę Pieców do pizzy, jednej z liczniej prezentowanych kategorii na targach Milano Host. To iście włoska specjalność, choć nie zabrakło też producentów pieców z innych krajów, zarówno dużych jak i małych urządzeń przeznaczonych do niewielkich lokali. Wśród nich piece tradycyjne, opalane drewnem, elektryczne, gazowe oraz mieszane. Obecne były też akcenty z Polski, np. renomowany producent toreb termicznych do transportu pizzy i ciepłych dań firma Furmis.

Bogaty wybór urządzeń prezentowały firmy specjalizujące się w pakowaniu. Światowy lider w dziedzinie pakowania próżniowego – Henkelman, zaprezentował duże dwukomorowe modele pakowarek przeznaczone dla przemysłu spożywczego oraz mniejsze dla gastronomii. Kilka firm, m.in. włoskie BV oraz Inter-Com prezentowało pakowarki bezkomorowe, będące niskobudżetowym rozwiązaniem dedykowanym do małych obciążeń.

Producenci pieców konwekcyjno-parowych prezentowali najnowsze modele urządzeń, prześcigając się we wprowadzanych nowinkach technicznych, zaawansowanej automatyce pozwalającej na wszechstronną kontrolę procesów oraz precyzyjną komunikację z użytkownikiem. Wśród wielu firm swoją obecność wyraźnie zaznaczył Lainox prezentując modele 7 i 10- półkowe oraz największe na 20 pojemników GN.

Na targach sporym zainteresowaniem cieszyły się stoiska firm Hendi oraz Stalgast, znanych producentów i dostawców sprzętu gastronomicznego, z szeroką ofertą urządzeń do obróbki termicznej, szatkownic, pieców konwekcyjno-parowych i pakowarek próżniowych. Wśród wielu stoisk ze sprzętem, prezentowane były zmywarki gastronomiczne głównie producentów europejskich.

Zobacz: fotorelacja

BRAK KOMENTARZY