Kostkarki Do Lodu

672
Lód z kostkarki

Dla właścicieli restauracji, barów i dyskotek kostkarka do lodu jest niezastąpionym urządzeniem. Uzyskany lód, w postaci kostek o różnych kształtach i wielkościach pozwala serwować soki, drinki, mrożoną kawę i inne napoje w zdecydowanie niższej temperaturze niż otoczenie, co dla konsumenta jest szczególnie istotne latem. Za pomocą kostkarek najczęściej uzyskujemy klasyczne kostki lodu typu GOURMET natryskiwane na poziomy parownik, lub typu DICE (określane też jako HALF DICE) wytwarzane na pionowym parowniku.

Kostki wewnątrz urządzenia powstają poprzez natryskiwanie na parownik krążącej w układzie zamkniętym wody, po czym lód osiągając określoną masę wypada do pojemnika.

Czystość wody jest istotna dla właściwej pracy kostkarek a jej brak może stwarzać problemy związane z drożnością dysz. Podobnie jest w przypadku twardości wody, której zbyt wysoki parametr zazwyczaj powoduje osadzanie się kamienia. Jakość kostek lodu jest zależna od wielu czynników, zanieczyszczenia zawarte w wodzie częściowo odpowiadają za zmętnienie i ogólnie gorszy wygląd lecz zazwyczaj decydują o tym inne czynniki, takie jak  np. temperatura. Zamarzanie kostek powinno odbywać się blisko temperatury 0°C. a sam proces przebiegając stosunkowo wolno daje w efekcie czysty i klarowny lód. Dzieje się tak gdyż zbyt szybkie zamarzanie powoduje powstawanie dużej liczby  mikropęknięć w strukturze kostek.

kostkarka do lodu scotsman
Kostkarka do lodu SCOTSMAN

Kostkarki do lodu dzielą się na: chłodzone wodą lub powietrzem, dlatego podjęcie decyzji związanej z wyborem i rodzajem urządzenia musi być podyktowane ostatecznym usytuowaniem sprzętu. Kostkarka wolnostojąca może być chłodzona powietrzem, urządzenia które chcemy umieścić pod blatem lub w inny sposób zabudować powinny być chłodzona wodą. System chłodzenia wodą powoduje cichszą pracę urządzenia i nie wydziela takich ilości ciepła do otoczenia jak ma to miejsce w przypadku kostkarek chłodzonych powietrzem, jednak jego wadą jest jednak większe zużycie wody. Z tych względów warto rozważyć wszystkie „za i przeciw” wybierając typ urządzenia.

Wydajność kostkarek może wahać się w granicach od kilku do 200 kg na dobę i powinna być dopasowana do zapotrzebowania na lód w lokalu, należy też uwzględnić wielkość pojemnika na gotowe kostki.

Lód z kostkarki
Lód z kostkarki

Istotną kwestią pozostaje konserwacja kostkarek w szczególności dbałość o czystość urządzenia, zapobieganie namnażaniu się mikroorganizmów i kontrola drożności odpływu skroplin. Wiele modeli posiada fabrycznie zamontowane systemy czyszczenia i zapobiegające odkładaniu się kamienia co znacząco ułatwia pracę personelu lokalu gastronomicznego. Sprzęt dobrej jakości, poddawany okresowym przeglądom, wyprodukuje zapewne wiele tysięcy kostek lodu i przyczyni się do pomnożenia zysków właściciela.

BRAK KOMENTARZY