Frytownice Gastronomiczne

1138

Frytownice Gastronomiczne

Frytownica gastronomiczna to urządzenie do smażenia produktów w kąpieli płynnego tłuszczu. Dzielimy je na wolnostojące i nastawne (nastolne), które w miarę potrzeby można łatwo przestawić. Większość frytownic wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę pracy, będącą istotnym elementem przebiegu procesu obróbki produktów. Zadana temperatura pracy ma wpływ na potrawy, zapach w pomieszczeniach jak i na jakość oleju. Na wyposażeniu większości tego typu urządzeń, zastosowano możliwość spuszczania oleju a w przypadku niektórych modeli kranik spustowy wypuszczony jest na zewnątrz.

Frytownica elektryczna zasilana może być prądem 230 lub 300 V, w zależności od wielkości i wydajności urządzenia, grzałki są w tym wypadku elementem zanurzonym we fryturze.

Modele gazowe różnią się wewnętrznymi ścianami, które zazwyczaj wyprofilowano w kształt litery V, a elementem grzejnym są palniki umieszczone pod wanną.

Wszystkie frytownice posiadają kosz, wykonany z wysokogatunkowej stali wyposażony w uchwyt, (lub parę uchwytów) który wraz z produktami zanurzamy we fryturze na określony czas.

Komora frytownicy bardzo często posiada tzw. zimną strefę do której opada panierka, mąka i inne fragmenty smażonych produktów nie mieszając się ze strefa gorącą. Dzięki takiemu rozwiązaniu znacząco spowalnia się proces starzenia frutury, czyli niebezpieczny wzrost poziomu TPM.  Im wyższa wartość cząstek polarnych (TPM), tym gorsza jakość tłuszczu.

Pojemność komory frytownic stosowanych w gastronomii waha się od 4 do 25 litrów. Wieksze urządzenia służą do pieczenia pączków lub faworków. Niezależnie od sposobu zasilania, wygodnym rozwiązaniem są frytownice dwukomorowe, często z różnymi wielkościami komór, np. 7 i 12 litrów. Wykorzystujemy je w zależności od nasilenia ruchu w restauracji, lub do smażenia różnych rodzajów produktów. Specjalny wydłużony kształt mają frytownice do ryb.

Sporadycznie w zakładach gastronomicznych spotkać można frytownice ciśnieniowe. Wyposażone są w szczelną pokrywę do zamykania komory i specjalny zawór. Frytowanie ciśnieniowe jest efektywniejsze od tradycyjnego i pozwala uzyskać lepsze walory smakowe.

Istotne: 

  • Przed instalacją frytownicy sprawdź wypoziomowanie i zadbaj by urządzenie zawsze stało na twardym podłożu.

  • Nie przekraczaj zadanych temperatur frytowania.

  • Przykrywaj frytownicę po skończonej pracy, tak by ograniczać dostęp tlenu do frytury.

  • Palącego się tłuszczu nigdy nie wolno gasić wodą!

 

 

PODZIEL SIĘ
Następny artykułFrytowanie

BRAK KOMENTARZY