Frytowanie

643

Frytowanie

Wydawać by się mogło że smażenie i frytowanie, to wynalazki wpółczesnej gastronomii i taki sposób obróbki termicznej potraw funkcjonuje stosunkowo od niedawa, tak jednak nie jest. Na głębokim oleju smażono już dawno przed powstaniem fast foodów, dokładne daty trudno dziś ustalić, jednak pierwsze wzmianki o frytowaniu pochodzące ze Środkowego Wschodu datowane są na okres około 2000 lat p.n.e.

Przypominającą nasze dzisiejsze pączki z dziurką rzymską Scriblitę opisywano 200 lat p.n.e, odpowiednio ukształtowane ciasto umieszczano wtedy w gorącym tłuszczu i prawdopodobnie właśnie w ten sposób usmażone trafiało na stoły Rzymian.

W 800 r. metody frytowania znane były już w Japonii gdzie przybyły zapewne z Chin, jednak nie odbywało się to na skalę masową gdyż olej był wtedy stosunkowo drogi.

Także Arabowie na przestrzeni VIII. a XIV w. używali tłuszczu do frytowania. Z czasem smażenie w głębokim oleju stało się bardzo popularne na całym świecie i odbiło swój mniejszy bądź większy wpływ na wielu kuchniach narodowych.

Co sprawiło że ta metoda obróbki termicznej stała się tak popularna ? Bez wątpienia powiedzieć trzeba o walorach smakowych frytowania, doskonale zarumieniona skórka tworząca się na powierzchni produktu sprawia że jedzenie smakuje wyjątkowo dobrze, a ze środka nie wydostaje się wilgoć pod wpływem temperatury. W efekcie aromat smażonego produktu pozostaje wewnątrz. Potrawy przyrządzane tym sposobem mają korzystny dla konsumenta smak i zapach, typowy tylko dla potraw smażonych w głębokim tłuszczu.

frytki

Najczęściej procesowi smażenia w głębokim tłuszczu poddawane są frytki. Ta popularna metoda podawania pokrojonych ziemniaków, mimo iż z przyczyn zdrowotnych ma wielu przeciwników, na dobre zagościła w naszym codziennym jadłospisie. Często frytujemy też panierowane mięso, zwłaszcza drobiowe, oraz warzywa. Jak na razie nic nie wskazuje na to żeby w najbliższym czasie nasze nawyki żywieniowe w tym zakresie znacząco się zmieniły. Smażone po prostu smakuje!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFrytownice Gastronomiczne
Następny artykułJakość oleju

BRAK KOMENTARZY