CZYSOŚĆ W GASTRONOMII

260
płyn do maszynowego mycia naczyń | Stalgast
płyn do maszynowego mycia naczyń stalgast

Zaplecza kuchenne to miejsca, w których wykonywanych jest szereg czynności związanych z obróbką warzyw, mięsa, ryb, nabiału i innych produktów spożywczych. Intensywna praca związana z sortowaniem, krojeniem, szatkowaniem, mieszaniem i dalszymi procesami typu smażenie lub gotowanie siłą rzeczy musi generować zanieczyszczenia, które z czasem mogą zasychać, rozlewać lub przenosić się w inne miejsca zaplecza.

Priorytetową kwestią, dla osób odpowiedzialnych za prowadzenie placówki gastronomicznej pozostaje więc utrzymanie wysokiego standardu czystości. Trzeba mieć świadomość, że przy żywieniu zbiorowym, pod pojęciem czystości rozumiemy też zapobieganie rozwojowi mikroorganizmów, a więc wszystko to czego nie widzimy gołym okiem. Skutki zatruć wywołanych np. bakteriami (które mają miejsce na szczęście coraz rzadziej) mogą być dla konsumentów katastrofalne i narazić właścicieli na straty, dlatego warto inwestować w czystość.

Producenci i dystrybutorzy chemii dla gastronomii wprowadzili szeroki asortyment preparatów ułatwiających pracę w kuchni. Najczęściej używane są płyny do usuwania tłustych plam z różnych powierzchni, np. GASTRO-SPRINT VC 652 firmy VOIGT w formie sprayu, ten produkt opakowywany jest w pojemniki 0,6 l, przez co staje się poręcznym pomocnikiem w kuchni. Do codziennego użytku, firma Stalgast wprowadziła PŁYN OGÓLNEGO ZASTOSOWANIA w opakowaniach 5 litrowych, który cieszy się od wielu lat bardzo dobrą opinią. Szczególna grupa środków – to płyny do czyszczenia pieców konwekcyjno-parowych, które pomagają z łatwością usunąć przypalone zabrudzenia. Utrzymanie w należytej czystości okapów kuchennych, przysparza wielu osobom spory kłopot, dlatego większość firm opracowała specjalne produkty do pozbywania się tłustego nalotu z tego typu sprzętu. Warto wspomnieć o płynach do czyszczenia i pielęgnacji stali nierdzewnej, gdyż w większości zapleczy kuchennych dominują stalowe blaty, regały gastronomiczne i szafki. Lodówki i szafy chłodnicze również mają swoją dedykowaną linię do czyszczenia i pielęgnacji – GASTRO-ACID VC 630.

752104
sprzątanie zaplecza gastronomicznego

Zaplecza restauracji i kawiarni nie obęjdą się bez profesjonalnych odkamieniaczy, dlatego firma STALGAST posiada w swojej ofercie odkamieniacz w 3 wielkościach 1, 5 i 10 litrów. Wspomniani producenci, opracowali też płyny do maszynowego mycia naczyń, oraz specjalne płyny do mycia szkła w zmywarkach. Bardzo istotne jest w tym wypadku dopasowanie dawki do parametrów wody jaką zasilamy zmywarkę. Oferowane obecnie środki, sprzedawane są zarówno w gotowej do użycia formie jak i w postaci koncentratów, dlatego też stosowanie chemii dla gastronomi wymaga zapoznania się z instrukcją producenta. Część produktów wymaga użycia specjalnych środków ostrożności.

Oprócz ochrony oczu, przydatne mogą być specjalne rękawice, a dla łagodniejszych środków rękawice nitrylowe. Wiele firm zwraca też uwagę by środki, których używamy do czyszczenia były biodegradowalne, przyczyniając się dzięki temu do ochrony środowiska.

BRAK KOMENTARZY